Even een pijnstiller nemen bij hoofdpijn, rugpijn of een andere pijn. Ze helpen goed en stellen je in staat om je dag in te vullen zoals je dat wilde. Ik heb het over de zogenaamde ‘NSIAD’s, zoals ibuprofen, aspirine en diclofenac.

Maar ze zijn niet zonder risico, ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben: bloedingen in je maagdarmkanaal, een verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en zelfs hartfalen. 

Negatief effect op je darmflora

Wat je vaak niet leest is dat ze ook een negatief effect hebben op onze darmflora. Ze kunnen de balans in je darmflora verstoren ten gunste van je ongunstige bacteriën. Je krijgt dan meer ongunstige bacteriën en minder gunstige bacteriën. Die onbalans treedt ook al op bij kortdurend gebruik. 

Je krijgt dan meer ongunstige bacteriën en minder gunstige bacteriën

Die onbalans treedt ook al op bij kortdurend gebruik 

Is dat erg?

Als je slechts af en toe een pijnstiller neemt, is dit niet zo erg. Je darmflora krijgt dan de kans om zich weer te herstellen. Als je ze regelmatig neemt, kan het wel degelijk een probleem worden en gaat het effect op je gezondheid. Dat uit zich bijvoorbeeld in vage klachten zoals moeheid of hoofdpijn, klachten waar je huisarts vaak niets mee kan.

Butyraat

Een goede darmflora, met veel gunstige bacteriën, helpt jou om gezond te blijven. Die bacteriën maken allerlei stoffen aan die jouw gezondheid ondersteunen. Een hele belangrijke stof is het korte-keten vetzuur ‘butyraat’.

Butyraat heeft sleutelrol in de connectie tussen je darm, je immuunsysteem en je hersenen. Hoe meer butyraat je hebt, hoe groter de kans dat je gezond bent en blijft. 

Regelmatig gebruik van pijnstillers kan leiden tot lagere hoeveelheden aan gunstige darmbacteriën, en dus tot minder butyraatproductie in je darm.

Wat butyraat allemaal doet:

  • Het verstevigt je darmwand waardoor deze geen stoffen doorlaat die niet in je lichaam thuishoren
  • Het stimuleert de groei en hechting van goede bacteriën zoals lactobacillen, bacteroïden en bifidobacteriën.
  • Het verbetert je bloed-hersen barrière waardoor er geen/minder schadelijke stoffen in je hersenen terechtkomen.
  • Butyraat kan zelf wel door de bloed-hersen barrière en stimuleert daar de groei van neuronen
  • Het reguleert je immuunsysteem, het zorgt ervoor dat je immuunsysteem niet te heftige reageert op bedreigingen
Meer butyraat, minder plaques

Uit onderzoek blijkt dat mensen met hogere gehaltes butyraat in het bloed gemiddeld minder Alzheimer plaques in hun hersenen hebben. 

Bronnen


Medisch Dossier: NSAID’s negatieve impact op darmgezondheid https://medischdossier.org/nsaids-negatieve-impact-op-darmgezondheid/

Dietary Fibre Modulates the Gut Microbiota https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8153313/

Dietary Fiber, Gut Microbiota, and Metabolic Regulation—Current Status in Human Randomized Trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146107/

Dietary fiber intake, the gut microbiome, and chronic systemic inflammation in a cohort of adult men https://genomemedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13073-021-00921-y

The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193131281830266X

Short-term increase in fiber alters gut microbiome https://www.medicalnewstoday.com/articles/short-term-increase-in-fiber-alters-gut-microbiome

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!