Alzheimer Onderzoek

Alzheimer is een veel voorkomende ziekte met grote impact op de patiënt, zijn of haar naasten en op de maatschappij.

Er wordt daarom al decennialang veel onderzoek gedaan naar de  oorzaken en oplossingen voor Alzheimer.

Onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer

Het onderzoek naar de oorzaken van Alzheimer wordt steeds diverser. Tot een aantal jaren geleden deden we vooral veel onderzoek naar het ontstaan van plaques in de hersenen. We zagen dit als de belangrijkste oorzaak van Alzheimer. Het wordt echter steeds duidelijker dat de oorzaken van Alzheimer zeer divers zijn en het vaak ligt aan een combinatie van factoren die per persoon ook nog zeer verschillen.

Genetisch onderzoek

Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar genen die Alzheimer veroorzaken of juist helpen voorkomen. We hebben al meer dan 100 genen gevonden die bijdragen aan het ontstaan van Alzheimer. Het wordt dus steeds duidelijker dat je genen een grote rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer.

Immuunsysteem, energiehuishouding, hart en bloedvaten, darmflora

Je immuunsysteem, de energiehuishouding in je hersenen, de kwaliteit van je hart en bloedvaten, je darmflora: ze blijken allemaal een belangrijke rol te spelen bij het wel/niet ontstaan van Alzheimer. De laatste jaren wordt hier ook veel onderzoek naar gedaan. 

Onderzoek naar diagnostiek voor Alzheimer

De diagnose voor Alzheimer krijg je vaak pas heel laat. Een arts geeft meetal pas een diagnose wanneer jijzelf en je naasten al lang beseffen dat je Alzheimer hebt.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar een betere diagnostiek van Alzheimer. Dit heeft het mogelijk gemaakt dat we nu via een ruggenprik of met een hersenscan kunnen bepalen of er sprake is van te veel Alzheimer eiwitten in de hersenen.  Waarschijnlijk kunnen we dit binnen enkele jaren zelfs betrouwbaar aantonen via bloedonderzoek. Diagnostiek via bloedonderzoek is veel minder ingrijpend en kan al in een veel vroeger stadium worden toegepast.

Onderzoek naar medicijnen voor Alzheimer

Heel veel onderzoekers werken aan medicijnen die Alzheimer kunnen voorkomen, vertragen of genezen. Er zijn op dit moment een paar medicijnen die de ziekte een beetje kunnen vertragen. Er zijn nog geen medicijnen die de ziekte kunnen voorkomen of genezen.

In 2021 heeft de FDA in Amerika wel een medicijn goedgekeurd dat plaques in de hersenen aantoonbaar kan verminderen. Het is ondertussen echter duidelijk geworden dat dit medicijn ernstige bijwerkingen heeft terwijl en geen cognitieve verbeteringen optreden. Vanuit de wetenschappelijke hoek kwam er daarom veel kritiek op het goedkeuren van dit medicijn door de FDA.

In Europa hebben we onlangs besloten om het medicijn niet toe te staan.

Onderzoek naar preventie

Onderzoek naar preventie van Alzheimer wordt steeds belangrijker. In 2017 en 2020 is er belangrijk onderzoek gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Hieruit bleek dat ca. 40% van alle gevallen van Alzheimer kan worden voorkomen door middel van een gezondere leefstijl.

Het onderzoek is aanleiding geweest voor veel meer onderzoek naar de mogelijkheden van preventie. Het wordt dan ook steeds duidelijker hoe en waarom een gezonde leefstijl bijdraagt aan het verminderen van het risico op Alzheimer.

Doe ook mee!

Daarmee minimaliseer je je risico op Alzheimer en reken je af met dat nare gevoel dat je aanleg hebt voor Alzheimer. 

Met het Alzheimer Preventie Programma creëer je optimale omstandigheden voor je hersenen. Het geeft je alles wat je nodig hebt om je risico op Alzheimer te verlagen en je hersenen gezond te houden, voor de rest van je leven.

€ 169,-

  • Toegang tot de online training Voorkom Alzheimer
  • Het werkt! Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
  • Eenvoudige stappenplannen waarmee iedereen het kan
  • Hulp & ondersteuning via onze besloten community
  • Vragen stellen en antwoord krijgen op het forum
  • Alles wat je toepast verlaagt je risico op Alzheimer, ook als je maar 1 of 2 stappen toepast
  • Op je eigen tempo, niemand jut je op
  • We blijven je prikkelen op een inspirerende manier
  • Een groeiende bibliotheek met artikelen, video’s en podcasts
  • Een heerlijk gevoel van opluchting doordat je dit probleem aanpakt

Hou vast wat je lief is

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!