Wie wij zijn

Onze missie

In Nederland zijn er op dit moment ca. 290.000 mensen met Alzheimer. Dat aantal dreigt toe groeien tot 620.000 mensen in het jaar 2050.

Onze missie is om zoveel mogelijk mensen te helpen om Alzheimer te voorkomen en daarmee patiënten en hun familie en vrienden veel leed te besparen.

Daarnaast zijn de gevolgen van een dergelijke toename in Alzheimerpatiënten niet/nauwelijks te dragen door onze maatschappij en haar zorgverleners. Preventie van Alzheimer kan het aantal patiënten significant doen afnemen.

Martine Geerts

Oprichter Alzheimer Preventie Nederland

De ziekte van mijn moeder was voor mij aanleiding om me te verdiepen in wat ik kon doen om het zelf niet te krijgen, of het in ieder geval zolang mogelijk uit te stellen.

Waarom ik Alzheimer Preventie Nederland heb opgericht

In de familie van mijn moeder komt al generaties lang Alzheimer voor. Als kind hoorde ik hier al van. Mijn moeder zei dan altijd: ‘Tegen de tijd dat ik zo oud bent is er vast wel een medicijn gevonden”. Dat is ca. 40 jaar geleden. Ze heeft al vele jaren Alzheimer en er is nog steeds geen medicijn gevonden.

Preventie van Alzheimer bleek mogelijk te zijn

De ziekte van mijn moeder was voor mij aanleiding om me te verdiepen in wat ik kon doen om het zelf niet te krijgen, of het in ieder geval zolang mogelijk uit te stellen. Net toen ik daarmee begon, publiceerde The Lancet een belangrijk artikel over de mogelijkheid van preventie van Alzheimer. Het gaf aan dat ca. 30% van alle gevallen van Alzheimer kon worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Een paar jaar later werd dat opgehoogd tot 40%.

Het artikel was een mijlpaal. Bij wetenschappers drong het besef door dat het mogelijk was om Alzheimer te voorkomen. Waar de decennia lange zoektocht naar medicijnen vrijwel niets had opgeleverd, bleek opeens dat we met leefstijl 40% van alle Alzheimer gevallen zouden kunnen voorkomen.

Het triggerde een veelheid aan nieuw onderzoek met veel hoopvolle resultaten en nieuwe inzichten, en het einde is nog lang niet in zicht.

Mijn hersenen functioneren beter

Ik volg het onderzoek op de voet en ben hierin altijd op zoek naar toepassingen in de praktijk. Ik pas alles zelf toe en dat heeft veel goeds gedaan voor mijn gezondheid. Om een paar dingen te noemen: mijn gewrichtsproblemen zijn verdwenen, de artrose die in met knieën was geconstateerd is weg, de pijn in mijn heupgewrichten is weg, ik slaap weer goed en mijn humeur is stabiel en op een hoog niveau.

Maar het belangrijkste is dat mijn hersenen beter functioneren. Vooral wanneer ik een tijdje in vetverbranding (een onderdeel van mijn programma) ben, merk ik dat ik meer concentratie heb, sneller werk en ik het langer volhoud. De ketonen die de lever aanmaakt als je in vetverbranding bent zijn echt heel hele fijn brandstof voor mijn hersenen. 

Apoe4-gen

Ik heb een genetische test gedaan om erachter te komen of ik Alzheimergenen en/of risicogenen had. Als je Alzheimergenen hebt, is het zeker dat je Alzheimer krijgt. Gelukkig heb ik die niet. Ik heb wel enkele risicogenen, waaronder een eenzijdige Apoe4-variant. Daardoor verdubbelt mijn risico op Alzheimer naar ca. 35%. Maar ik heb goede hoop dat ik nooit Alzheimer ga krijgen.

Opleiding tot leefstijltherapeut

Toen ik me begon te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek over preventie van Alzheimer, begreep ik er maar weinig van. Aan mijn studie Sociologie had ik niet veel en aan mijn werkervaring als marketeer nog minder. Ik kon op mijn leeftijd moeilijk nog geneeskunde gaan studeren, daarom ben ik op zoek gegaan naar een medische opleiding in het volwassenen onderwijs.

Ik kwam terecht bij een HBO-opleiding orthomoleculaire therapie. Niet om therapeut te worden maar om al het nieuws en onderzoek over preventie van Alzheimer te kunnen begrijpen en op waarde te kunnen schatten. Deze opleiding gaf mij het kader waarbinnen ik kon begrijpen hoe en waarom je met specifieke leefstijlverbeteringen het risico op Alzheimer kunt verlagen. Het gaf me, achteraf gezien, precies de kennis die ik nodig had

Genieten van het leven

Ondertussen weet ik heel veel over hoe je je hersenen gezond houdt en hoe je tot op hoge leeftijd gezond blijft. Ik pas alle onderdelen van mijn programma toe in de praktijk. Ik zorg goed voor mezelf. Ik voel me gezond en vitaal en besef heel goed hoe belangrijk dat is voor een goed leven.

Ik leef niet om zo gezond mogelijk te zijn maar ik wil gezond zijn om volop van het leven te kunnen genieten. Gezond zijn is dus niet een doel maar een middel. Daarbij hoort ook dat ik me af en toe niet aan mijn programma houd, ook dat vind ik heel gezond!

Doe ook mee!

Stap voor stap richting gezonde hersenen voor de rest van je leven. We hebben het heel eenvoudig gemaakt, zodat iedereen het kan. 

En je doet het niet alleen, wij zij er voor je in onze besloten community.

  • Toegang tot de online training Voorkom Alzheimer
  • Het werkt! Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
  • Eenvoudige stappenplannen waarmee iedereen het kan
  • Hulp & ondersteuning via onze besloten community
  • Vragen stellen en antwoord krijgen op het forum
  • Alles wat je toepast verlaagt je risico op Alzheimer, ook als je maar 1 of 2 stappen toepast
  • Op je eigen tempo, niemand jut je op
  • We blijven je prikkelen op een inspirerende manier
  • Een groeiende bibliotheek met artikelen, video’s en podcasts
  • Een heerlijk gevoel van opluchting doordat je dit probleem aanpakt

Hou vast wat je lief is

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!