Bibliotheek

In onze bibliotheek vind je allerlei artikelen, onderzoek, video’s en podcast over hoe je je risico op Alzheimer kunt verlagen en over hoe je gezond oud wordt. We voegen regelmatig nieuwe items toe.

Hou vast wat je lief is
Categorie
All
Artikelen
Bewegen
Darmflora
Geen categorie
Hormonen
Periodiek vasten
Recept
Slaap
Supplementen
Vetverbranding/ketonen
Voeding
Bewegen voor gezonde hersenen
Bewegen houdt je brein fit
Beweging houdt je hersenen gezond. Onderzoek liet zien dat een hoge fitheid de aanvang van dementie met maar liefst 9,5 jaar vertraagt.
Relatie microbioom en neurologische aandoeningen
De relatie tussen de darmmicrobiota en neurologische aandoeningen
Ontstekingen worden steeds meer gezien als een belangrijke factor bij de ontwikkeling van neurologische aandoeningen zoals Alzheimer. Het microbioom in je darm heeft een belangrijke rol bij het reguleren van ontstekingen. Nieuw wetenschappelijk onderzoek gaat over de relatie tussen het microbioom en het ontstaan van neurologische aandoeningen.
Multivitamine verbetert geheugen van ouderen
Een multivitamine verbetert het geheugen van ouderen. Dit blijkt uit een placebo gecontroleerd wetenschappelijk onderzoek, de 'gouden standaard' in wetenschappelijk onderzoek. Het toont een oorzakelijk verband aan tussen het nemen van een multivitamine en het vertragen van de achteruitgang van het geheugen door ouderdom.
Haring is een perfecte bron van omega-3
Een haring zit boordevol met de gezonde omega-3 vetten EPA en DHA die je risico op Alzheimer verlagen. Hoe kun je testen of je voldoende omega-3 vetten in je bloed hebt?
Een haring per dag halveert je risico op Alzheimer
Een hoog gehalte aan omega-3 in je rode bloedcellen halveert je risico op Alzheimer. Je hebt 1 tot 2 gram EPA/DHA per dag nodig. Een haring bevat ca. 1,5 gram. Met een combinatie van vette vis en een goed supplement heb je de grootste kans om voldoende goedeo omega-3 vetten binnen te krijgen.
Vrouwen krijgen 2 keer vaker Alzheimer
Vrouwen krijgen 2 keer vaker Alzheimer dan mannen. De snelle afname van oestrogeen tijdens de overgang zou hier wel eens een oorzaak van kunnen zijn. Kan hormoontherapie de oplossing zijn?
Pijnstillers zijn niet zo goed voor je darmflora
Even een pijnstiller nemen bij hoofdpijn, rugpijn of een andere pijn. Ze helpen goed en stellen je in staat om je dag in te vullen zoals je dat wilde. Ik heb het over de zogenaamde ‘NSIAD’s, zoals ibuprofen, aspirine en diclofenac.Maar ze zijn niet zonder risico, ze kunnen ernstige bijwerkingen hebben. 
podcast hersenhelden
Bestaand medicijn biedt aanknopingspunt tegen Alzheimer
Cholesterol speelt een rol bij het ontstaan van Alzheimer. Een al bestaand medicijn kan dit proces tegengaan. Rik van der Kant, celbioloog en Alzheimeronderzoeker, vertelt erover in deze aflevering van de podcast Hersenhelden van het Alzheimercentrum Amsterdam.
Gezond met overgewicht
Gezond met overgewicht
Moet je op een gezond gewicht zijn om gezond te zijn? Dat denken veel mensen. Maar langdurig op een lager gewicht blijven is maar voor weinigen weggelegd. Na het lijnen komen de kilo's er meestal vanzelf weer bij. Laat dat je niet weerhouden om gezonder te gaan leven. Want je kunt heel gezond zijn met behoorlijk wat kilo's overgewicht.
10.000 stappen per dag
Matig intensief bewegen helpt om Alzheimer te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat 30 minuten per dag stevig wandelen je risico op Alzheimer met maar liefst 62% verlaagt.
Hoge bloeddruk is gevaarlijk
Een hoge bloeddruk is gevaarlijk
Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor Alzheimer. Hoe meet je zelf je bloeddruk, wanneer is deze te hoog en wat kun je er aan doen?
Olijfolie helpt om Alzheimer te voorkomen
Olijfolie helpt tegen Alzheimer
Olijfolie helpt om je risico op Alzheimer verder te verlagen. Lees hoe dat zit en waarom olijfolie zo gezond is.
Periodiek Vasten
Periodiek vasten volgens Dr. Isaacson
Dr. Isaacson is oprichter van de eerste Alzheimer preventie kliniek in de VS. Hij geeft aan op welke manier je periodiek vasten kunt toepassen om je risico op Alzheimer te verlagen.
Gezond eten voor gezonde hersenen
De beste voeding voor je brein
Dr. Isaacson vertelt over voeding voor gezonde hersenen: mediterrane dieet, suiker, cacao en goede olijfolie, etc. Hij gaat ook in op het preventief checken van bepaalde bloedwaardes.
Ketonen beschermen je hersenen bij slaaptekort
Ketonen helpen onze hersenen bij slaaptekort
Dat je hersenen niet optimaal functioneren na een slechte nacht, heeft iedereen wel eens meegemaakt. Kunnen ketonen daarbij helpen? Om daar antwoord op te krijgen is onderzoek gedaan onder militairen.
40Hz gamma golven in hersenen
40Hz gamma golven goed voor je brein
Fascinerend onderzoek naar het effect van licht en geluid op de gezondheid van je hersenen. Blootstelling aan een 40Hz gammagolven door licht en geluid kan de gammagolven in je hersenen versterken. En dat heeft een positieve invloed op je geheugen.
Vitamine D tekort oorzaak van dementie
Vitamine D tekort oorzaak van dementie
Kan een vitamine D tekort een oorzaak zijn van dementie? Zou het echt zo eenvoudig zijn? Blijkbaar wel! Nieuw onderzoek toont aan dat waarschijnlijk 17% van alle gevallen van dementie kan worden voorkomen als iedereen voldoende vitamine D krijgt.
49% Lager Alzheimer risico bij meer DHA (omega 3) in je bloed
Een hoger DHA-gehalte in je bloed halveert je risico op Alzheimer. Dat blijkt uit een recent en uitstekend onderzoek. DHA is een omega 3 vet dat je binnenkrijgt door het eten van vette vis of door het nemen van een goed omega 3 supplement.
Gezonde leefstijl neutraliseert je risicogenen
Een gezonde leefstijl neutraliseert je risicogenen
Er worden steeds meer genen gevonden die een rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer. Veel van deze genen kun je positief beïnvloeden door een gezonde leefstijl. Ze verhogen dan niet langer je risico op Alzheimer.
7 uur slaap is ideaal
7 uur slaap lijkt ideaal voor je hersenen
We dachten altijd dat we 8 uur zouden moeten slapen. Nu blijkt dat 7 uur slaap ideaal is. Zowel minder als meer slapen dan 7 uur gaf minder goede cognitieve prestaties.
1
2
3

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!