Alzheimer, een nare ziekte

Je weet pas hoe naar deze ziekte is als je het van dichtbij hebt meegemaakt. Zien hoe je moeder haar leven steeds verder verliest breekt je hart. De uitzichtloosheid is slopend. We wensen dit niemand toe maar toch treft het zovelen.

Alzheimer is erfelijk; 60-80% van alle gevallen heeft een genetische oorsprong

Veel mensen vragen zich af of Alzheimer erfelijk is. Vooral voor mensen die ouders met Alzheimer hebben is dit een belangrijke vraag. Tot enkele jaren geleden dachten we dat Alzheimer niet erfelijk was. Maar dat is veranderd. Onderzoekers schatten nu in dat 60 tot 80% van alle Alzheimergevallen een genetisch overdraagbare oorsprong heeft.

Alzheimer en je genen

Er zijn twee soorten genen die invloed hebben op het risico dat je Alzheimer krijgt. Er zijn genen die alleen het risico op de ziekte verhogen en waarbij het niet zeker dat je de ziekte ook echt ontwikkeld. En er zijn enkele genen waarvan het zeker is dat je Alzheimer krijgt als je deze genen hebt, en dan ook nog op vrij jonge leeftijd (vanaf ca. 50 jaar). Gelukkig hebben maar zeer weinig mensen deze laatste soort genen. Naar schatting wordt minder dan 2% van alle Alzheimergevallen veroorzaakt door dit soort genen.

Apoe-4 belangrijkste risico-gen

Er worden steeds meer genen gevonden die bijdragen aan het ontstaan van Alzheimer en dus je risico verhogen. Het belangrijkste risico verhogende gen dat tot nu toe gevonden is, is het Apoe-4 gen. Ca. 25% van alle Nederlanders heeft het Apoe4-gen terwijl 40-65% van alle mensen met Alzheimer dit gen heeft.  Mensen met het Apoe-4 gen krijgen gemiddeld ook vroeger Alzheimer dan mensen die een andere variant van dit gen hebben.

Je kunt het Apoe4-gen van je moeder en/of je vader krijgen. Krijg je het van één ouder, dan verdubbelt je risico ongeveer. Krijg je deze variant van beide ouders, dan ben je een Apoe-4/4 en kan je risico wel 10 keer hoger zijn. Ca. 2% van alle mensen is zo’n 4/4.

Apoe4-gen is geen Alzheimervonnis

Het hebben van het Apoe4-gen wil niet zeggen dat het zeker is dat je Alzheimer krijgt later in je leven. Het is wel behoorlijk risico verhogend. Gelukkig kun je met de juiste leefstijlaanpassingen dat hogere risico fors reduceren.

Dat het Apoe4-gen alleen risico verhogend is en geen vonnis is voor Alzheimer, bleek ook uit het 100-plus onderzoek dat is gedaan door Alzheimercentrum Amsterdam. Maar liefst 17% van deze cognitief gezonde 100-plussers was drager van het Apoe4-gen. Het hebben van het Apoe4-gen is dus geen Alzheimervonnis.

Doe ook mee!

Daarmee minimaliseer je je risico op Alzheimer en reken je af met dat nare gevoel dat je aanleg hebt voor Alzheimer. 

Met het Alzheimer Preventie Programma creëer je optimale omstandigheden voor je hersenen. Het geeft je alles wat je nodig hebt om je risico op Alzheimer te verlagen en je hersenen gezond te houden, voor de rest van je leven.

€ 169,-

  • Toegang tot de online training Voorkom Alzheimer
  • Het werkt! Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
  • Eenvoudige stappenplannen waarmee iedereen het kan
  • Hulp & ondersteuning via onze besloten community
  • Vragen stellen en antwoord krijgen op het forum
  • Alles wat je toepast verlaagt je risico op Alzheimer, ook als je maar 1 of 2 stappen toepast
  • Op je eigen tempo, niemand jut je op
  • We blijven je prikkelen op een inspirerende manier
  • Een groeiende bibliotheek met artikelen, video’s en podcasts
  • Een heerlijk gevoel van opluchting doordat je dit probleem aanpakt

Hou vast wat je lief is

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!