Er worden steeds meer genen gevonden die een rol spelen bij het ontstaan van Alzheimer. Daardoor krijg je misschien het idee dat Alzheimer een genetisch bepaalde ziekte is, waar je niets aan kunt doen. Maar dit is niet waar. Steeds meer onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl je risicogenen kan neutraliseren.
Gezonde leefstijl neutraliseert je risicogenen
Veel van de genen die zijn gevonden zijn risicogenen. Het woord zegt het al, ze verhogen je risico op Alzheimer. Het is niet leuk om deze genen te hebben, je hebt ze natuurlijk liever niet, maar heel erg is het ook niet. Deze risicogenen zijn namelijk heel gevoelig voor leefstijl.
Als je risicogenen hebt, is een gezonde leefstijl dus belangrijker
Bij een ongezonde leefstijl worden de risicogenen actief en verhogen ze inderdaad je risico op Alzheimer. Maar bij een gezonde leefstijl blijven ze inactief en verhogen ze je risico niet.
Genen voor een hoge bloeddruk
Er bestaan bijvoorbeeld genen die je risico op een hoge bloeddruk verhogen. Een hebben van een verhoogde bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten en is een risicofactor voor Alzheimer.
Een hoge bloeddruk kun je echter heel goed tegengaan door gezond te leven en door stress te verminderen. Die gezonde leefstijl zorgt dus ervoor dat je hoge bloeddrukgenen worden gedeactiveerd.
Apoe4-gen
Het Apoe4-gen is het meest bekende risicoverhogende gen voor Alzheimer. Dit gen kan je risico verdubbelen of zelfs verachtvoudigen. Ca. 25% van alle Nederlanders heeft dit gen.
Het Apoe4-gen verhoogt op tal van manieren je risico op Alzheimer: je bent gevoeliger voor chronische ontstekingen, je hebt sneller een tekort aan omega 3, je bouwt sneller plaques op in je brein, en op nog meer manieren.
Het gen is echter ook heel gevoelig voor leefstijl. Met een gezonde leefstijl kun je de risico’s van het Apoe4-gen dus neutraliseren.
Gezonde leefstijl activeert gezondheidsgenen
Een gezonde leefstijl doet veel meer voor je dan alleen je risicogenen uitzetten. Het activeert allerlei genen die helpen om je gezond te houden. Gezond leven verbetert je gezondheid dus op 2 manier: het zet je risicogenen uit en je gezondheidsgenen aan.
Gezond leven zet je risicogenen uit en je gezondheidsgenen aan
Onderstaande video van Chris Kresser gaat over wat we hierboven geschreven hebben. Hij legt uit dat het hebben van risicogenen voor Alzheimer/dementie slechts voor een klein deel bepaalt of je wel/geen Alzheimer krijgt in je leven. Hij geeft ook aan hoe je dat verhoogde genetische risico zelf kunt neutraliseren.
(6 minuten)
Chris heeft het o.a. over dit onderzoek. Het geeft aan dat mensen met een genetische aanleg voor Alzheimer hun risico geheel kunnen neutraliseren met een gezonde leefstijl.