Dit soort onderzoeken vinden wij leuk! Het geeft je de mogelijkheid om heel eenvoudig bij jezelf te meten of je risico op Alzheimer verhoogd is. Als dat zo is, is dat natuurlijk niet leuk. In dit geval kun je er echter vrij eenvoudig iets aan doen.

Lees vooral verder!

Recent onderzoek onder ruim 2.000 Zweedse ouderen laat een verband zien tussen het hebben van een hogere hartslag in rust en het risico op Alzheimer/dementie.

De onderzoekers volgden 2.147 ouderen gedurende ruim 11 jaar. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 71 jaar aan het begin van het onderzoek en hadden geen geheugenproblemen. Regelmatig deden de deelnemers een ‘Mini Mental State Examination’, een test waarmee hun geheugen werd gemeten. Tijdens het onderzoek kregen 289 deelnemers dementie.

Deelnemers met een hartslag in rust van

80 of hoger dan 55% meer kans om

dementie te krijgen

Deelnemers met een hartslag in rust van 80 of hoger hadden 55% meer kans om dementie te krijgen dan mensen met een hartslag in rust tussen 60-69. De deelnemers die dementie kregen en een hogere hartslag hadden gingen daarnaast sneller achteruit in geheugen.

Regelmatig bewegen verlaagt je hartslag in rust

Door regelmatig te bewegen verlaag je je hartslag in rust. Dit onderzoek is nog een bewijs van het belang van beweging bij het verlagen van je risico op Alzheimer. Weer blijkt dat wat goed is voor je hart ook goed is voor je brein.

Als je meer beweegt, daalt je hartslag in rust

Meet zelf je hartslag

Je kunt zelf heel eenvoudig je hartslag meten met een sporthorloge. Als je merkt dat je hartslag in rust te hoog is (volgens het onderzoek hoger dan 69 slagen per minuut), ga dan meer bewegen. Als je meer beweegt word je fitter en dan daalt je hartslag in rust. Daarmee verlaag je op een eenvoudige manier je risico op Alzheimer, en je wordt er ook nog gezonder en fitter van.

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!