Een onevenwichtige darmflora is oorzaak van vele ziekten.

Je darmflora kan de oorzaak kan zijn van veel voorkomende ziekten. Hoe dat werkt wordt uitgelegd in een uitgebreid artikel in Nature, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift.

Dat Nature zoveel aandacht geeft aan onze darmflora als oorzaak van veel voorkomende ziekten geeft aan dat onze darmflora door de wetenschap nu echt serieus wordt genomen. 

‘Belangrijk signaal dat onze darmflora door de
wetenschap serieus wordt genomen’

Het is voor ons een extra bevestiging dat we met ons Alzheimer Preventie Programma, waar een gezonde darmflora een belangrijk onderdeel van is, op de goede weg zitten. 

We gaan hieronder in op een paar belangrijke inzichten en conclusies uit het artikel.

Je kunt het wetenschappelijke artikel hier zelf lezen.

Een onevenwichtige darmflora is oorzaak
van vele ziekten.

1. Dysbiose in de darm verhoogt het risico op allerlei ziekten

Dit is een belangrijke conclusie uit het artikel. Maar wat betekent ‘dysbiose’, en wanneer is er sprake van een dysbiose?

Een dysbiose ontstaat wanneer het aantal bacteriën in je darm met een negatieve invloed hebben op je gezondheid toeneemt. Dit gaat ten koste van de bacteriën die juist een positieve invloed hebben op je gezondheid. Op langere termijn kan een dysbiose de oorzaak zijn van het ontstaan van allerlei ziekten.

Hoe dan?

Als je een gezonde darmflora hebt produceren je darmbacteriën stoffen die helpen om je darmwand goed te houden. Je darmflora levert dus een deel van de bouwstenen voor de constructie van je darm. Bij een dysbiose zijn er te weinig van deze darmbacteriën, er zijn dan niet genoeg bouwstenen om een goede darmwand te construeren. Daardoor neemt de kwaliteit van je darmwand af. Deze kan dan doorlatend worden.

Onderstaande figuur laat zien hoe dat gaat.

In het midden van de figuur is een doorsnede van de darm afgebeeld. Het roze gedeelte is de binnenkant van de darm, daar bevinden zich de darmflora en allerlei etensresten. De grijze blokjes daarboven vormen gezamenlijk de darmwand.

Die blokjes zouden heel dicht tegen elkaar aan moeten liggen want dan kan de darmwand geen stoffen doorlaten die niet in het lichaam thuis horen. In de figuur zijn er echter openingen zichtbaar tussen de blokjes, daardoor kunnen deeltjes van etensresten, bacteriën en metabolieten in je lichaam terecht komen. Op de langere termijn ondermijnt dat je gezondheid en kunnen er ziekten ontstaan.

2. Veroudering

Naarmate onze leeftijd vordert gaat de kwaliteit van onze darmflora achteruit. Daardoor wordt het risico op een dysbiose steeds groter. Naarmate we ouder worden wordt het dus steeds belangrijker om goed voor onze darmflora te zorgen.

3. Teveel zout

Overmatig zout eten heeft een negatieve invloed op een aantal gunstige darmbacteriën, die nemen bij teveel zout in aantal af. Dat verhoogt vervolgens het risico op een dysbiose.

Verbeteren van je darmflora

Het is heel goed mogelijk om je darmflora gezonder te maken, je kunt er zelf veel aan doen. Het artikel in Nature noemt een paar manieren.

  • Voeding met veel polyfenolen
    • Groenten en fruit in rode tot paarse kleuren
    • Koudgeperste olijfolie
    • Koffie en thee
    • Bittere chocola
  • Periodiek Vasten
  • Gebruik van probiotica (supplementen met goede bacteriën)
  • Gebruik van prebiotica (supplementen met verschillende soorten vezels)

Hoe weet ik of ik een dysbiose heb?

De enige manier om daar achter te komen is door middel van een ontlastingsonderzoek bij een laboratorium dat daarin is gespecialiseerd. Onderzoek van de darmflora wordt door artsen (nog) niet voorgeschreven en valt daarom niet onder je ziektekostenverzekering.

Nadat je een ontlastingstest hebt besteld, krijg je afname materiaal toegestuurd waarmee je zelf een sample neemt van je ontlasting. Die stuur je op naar het lab en een paar weken later ontvang je een analyse van je darmflora.

Wil je een ontlastingsonderzoek laten doen? Stuur dan even een email naar info@alzheimerpreventie.nl .

Welke pre- en probiotica?

Het kiezen van supplementen is moeilijk, er zijn eenvoudigweg teveel merken en soorten en er zijn door ontbrekende controle teveel inferieure producten te koop.

Mocht je hulp nodig hebben bij het kiezen van supplementen, stuur dan even een email naar info@alheimerpreventie.nl.

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!