Steeds meer onderzoek laat zien dat leefstijl effect heeft op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.
Onderzoek in Finland had positieve resultaten
Resultaten van de Finse studie genaamd ‘FINGER’ waren positief; de onderzoekers vonden dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kon voorkomen. Recent onderzoek laat verder zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen.
De onderzoekers zagen dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kon voorkomen
Nieuw Nederlands onderzoek
Om dit te onderzoeken in Nederland is op 27 januari 2022 de FINGER-NL(FINGER-Nederland) studie van start gegaan. Dit is onderdeel van het overkoepelende nationale MOCIA project en is een tweejarige interventiestudie waarin onderzocht wordt wat het effect is van een combinatie van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen van ouderen.
5 Nederlandse onderzoekscentra doen mee
In FINGER-NL gaan onderzoekers in vijf Nederlandse onderzoekscentra; Wageningen Universiteit, Universiteit Maastricht, Radboud Universitair Medisch Centrum, Universitair Medisch Centrum Groningen en Alzheimercentrum Amsterdam onderzoeken hoe leefstijlinterventies kunnen helpen bij het verbeteren van de hersengezondheid.
Het gepersonaliseerde leefstijlprogramma in deze studie duurt 2 jaar en is gericht op verschillende factoren die samenhangen met de hersengezondheid, zoals lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten. Deelnemers aan deze studie zijn tussen de 60-80 jaar oud.
Met de resultaten van het onderzoek kan een gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel achteruitgang in het denkvermogen van ouderen te voorkomen.
We zien uit naar de resultaten
Met ons Alzheimer Preventie Programma helpen we mensen om met specifieke leefstijlaanpassingen het risico op Alzheimer fors te verlagen.
We volgen het wetenschappelijk onderzoek over hersengezondheid op de voet en we zijn altijd op zoek naar toepassingen in de dagelijkse praktijk. Dit FINGER-NL onderzoek en het Finse FINGER-onderzoek bevestigen dat we op de goede weg zitten.
We zijn daarom erg blij met dit onderzoek en zien uit naar de resultaten.