Waarom olijfolie helpt tegen Alzheimer lees je hieronder.

Het mediterrane dieet

Het mediterrane dieet wordt gezien als het meest gezonde dieet. Uit allerlei onderzoek blijkt telkens weer dat je met het mediterrane dieet de grootste kans hebt om gezond te blijven. De Spanjaarden zijn, na de Japanners, niet voor niets het langst levende volk op aarde.

Olijfolie is onderdeel van het mediterrane dieet en is waarschijnlijk een belangrijke reden waarom dit dieet zo gezond is.

(Wil je weten waar ik mijn olijfolie koop, scroll dan helemaal naar beneden)

Lager risico op Alzheimer door olijfolie

Uit recent onderzoek blijkt dat consumptie van olijfolie het sterfterisico door hersenziekten zoals Alzheimer of Parkinson met maar liefst 29% verlaagt. Ook de sterfterisico’s door kanker en hart- en vaatziekten waren lager in de groepen met een hogere olijfolie consumptie (-17% en -19%).

7 gram per dag heeft al effect

In het onderzoek werd gekeken of er een verband was tussen de hoeveelheid olijfolie die iemand consumeerde en het ontstaan van hersenziektes en hart- en vaatziektes. De groep met de hoogste olijfolie consumptie nam minimaal 7 gram per dag. 7 gram per dag, dat is ongeveer een halve eetlepel, helemaal niet veel dus. Olijfolie heeft dus al bij kleine hoeveelheden een flink positief effect op je gezondheid.

1 à 2 eetlepels olijfolie per dag

Wij adviseren om 1 à 2 eetlepels goede olijfolie per dag te nemen. En dan hebben we het over onverhitte olijfolie, dus de olijfolie die je hebt gebruikt om te bakken telt niet mee. Bij het bakken gaan namelijk allerlei goede stoffen in de olijfolie verloren.

Doe dus dagelijks een lepel goede olie over je groenten of op een lekker broodje, het is een hele eenvoudige manier om je gezondheid te verbeteren.

Waarom olijfolie zo gezond is

Olijfolie is veel gezonder dan andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie of maisolie. Hoe komt dat? Zonnebloemolie, maisolie en andere zaadoliën, bevatten veel omega 6 vetten. Omega 6 vetten zijn zogenaamde meervoudige onverzadigde vetten. Daarvan hebben we altijd geleerd dat ze heel gezond zijn, er zijn echter steeds meer signalen dat dat misschien wel tegenvalt.

Meervoudig onverzadigde vetten oxideren snel (ze worden ranzig), ze kunnen slecht tegen verhitting en in je lichaam werken ze ontstekingsbevorderend.

Olijfolie heef deze nadelen niet. Integendeel, olijfolie werkt juist ontstekingsremmend en heeft daardoor veel positieve effecten op je gezondheid. Olijfolie kan ook goed tegen verhitting, je kunt er dus prima in bakken. En olijfolie oxideert veel minder snel omdat het een enkelvoudig onverzadigd vet is i.p.v een meervoudig onverzadigd vet.

Het bevat veel gezonde antioxidanten

Olijfolie bevat veel antioxidanten. Die zorgen ervoor dat schadelijke stoffen in ons lichaam, de oxidanten, onschadelijk worden gemaakt. Ons lichaam maakt doordat het leeft continue oxidanten aan, en heeft dus veel antioxidanten nodig om deze onschadelijk te maken.

Polyfenolen

In olijfolie zitten veel polyfenolen, dat zijn een soort antioxidanten. Die polyfenolen zijn heel gezond. Je kunt ze herkennen aan hun licht bittere en beetje scherpe smaak. Goede olijfolie, met veel polyfenolen, heeft zo’n licht bittere en scherpe smaak. Die proef je achter in je keel.

Olijfolie werkt ontstekingsremmend

In olijfolie zit de stof oleocanthal. Dit is een antioxidant en het is de stof die olijfolie zijn ontstekingsremmende werking geeft. Het is ook de stof die goede olijfolie een licht bittere en scherpe nasmaak geeft. Het zit alleen in extra vierge olijfolie. Als je die nasmaak proeft is dat een teken dat je een goede olijfolie te pakken hebt.

Het beschermt tegen Alzheimer

De stof oleocantal die in olijfolie zit, remt de vorming van plaques in de hersenen. Dit is één van de redenen waarom olijfolie helpt tegen Alzheimer.

Het verlaagt je risico op hart- en vaatziekten

Op allerlei manier draagt olijfolie bij een gezonde hart- en bloedvaten: olijfolie beschermt je LDL cholesterol tegen oxidatie, het werkt ontstekingsremmend, het gaat chronische ontstekingen tegen, het verlaagt je bloeddruk. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het wel/niet ontstaan van hartproblemen.

En wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen!

Welke olijfolie moet je hebben?

Ga altijd voor extra vierge olijfolie van de eerste koude persing. Die eerste persing levert de beste en lekkerste olijfolie op. Na de eerste persing wordt nog op allerlei manieren geprobeerd om meer olie uit de pulp te halen. Olie uit latere persingen is daarom van veel mindere kwaliteit.

Proef de olie

Proef de olie om te checken of deze naar olijven smaakt. Goede olijfolie smaakt duidelijk naar olijven. Check daarnaast of de olie een zacht brandend gevoel achterlaat in je keel. Dat brandende gevoel duidt op de aanwezigheid van polyfenolen en de stof oleocantal. Olie die vol met deze stoffen zit, is van de beste kwaliteit.

Verse olijfolie

De olijven worden één keer per jaar geoogst, rond november/december. Kort na de oogst worden de olijven geperst, de olie wordt daarna in flessen of vaten bewaard. Olijfolie is ongeveer 2 jaar houdbaar. 

Helaas staat er vrijwel nooit op een fles wanneer de olijven zijn geoogst. Dat is jammer, want hoe verser de olie, hoe beter. 

De olie die ik gebruik

Ik koop de olijfolie die ik en mijn gezin gebruiken direct bij een Spaanse boer. Dat doe ik om er zeker van te zijn dat ik de meest verse olijfolie krijg. En ik wil gewoon hele lekkere en goede olijfolie. 

De olie die ik gebruik is heerlijk en van bijzonder goede kwaliteit. Ik gebruik 2 soorten: 

  • een speciale olie: super kwaliteit, smaakt naar pure olijven (ca. € 100 voor 5 liter). Deze eet ik meestal met een geroosterd broodje en een beetje zout, heerlijk!😋
  • een gewone hele goede olie: deze is ook heerlijk, nog steeds van superkwaliteit, maar minder culinair dan de speciale olie. Ik doe ‘m over de gekookte/gegrilde groenten, over de sla en ik gebruik ‘m om in te bakken. (ca. € 50 voor 5 liter).

Om je een idee te geven van de hoeveelheid olie die ik gebruik: in mijn gezin van 4 personen gebruiken we ca. 20 à 25 liter olijfolie per jaar. 

Wil je dat ik ook olie voor jou bestel. Stuur dan even een email naar info@alzheimerpreventie.nl.

Bronnen


Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35027106/

Dietary Factors That Promote or Retard Inflammation. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.ATV.0000214295.86079.d1

The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health. https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/phenolic-compounds-of-olive-oil-structure-biological-activity-and-beneficial-effects-on-human-health/EE4FA28B6CD751AA15B278589A447A3D

Major phenolic compounds in olive oil: metabolism and health effects. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12550060/

Alzheimer’s-associated Aβ oligomers show altered structure, immunoreactivity and synaptotoxicity with low doses of oleocanthal. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0041008X09002968?via%3Dihub

Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16136122/

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!