40% is te voorkomen
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 40% van alle gevallen van Alzheimer kan worden voorkomen door gezonder te gaan leven.
40% van alle gevallen van Alzheimer is te voorkomen
De afgelopen 10 jaar is langzaam maar zeker duidelijk geworden dat het voor heel veel mensen mogelijk is om Alzheimer/dementie te voorkomen.
In 2017 én 2020 is er een belangrijk onderzoek gepubliceerd in het meest toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Daarin stond dat 40% van alle gevallen van Alzheimer/dementie kan worden voorkomen.
Het onderzoek is overtuigend en The Lancet roept overheden dan ook op om ‘ambitieus’ te zijn waar het gaat om Alzheimerpreventie. Preventie van Alzheimer is mogelijk en kan een vermindering van veel pijn en ellende betekenen, voor een groot deel van de bevolking.
Het gaat om de volgende artikelen:
- Briefing Lancet Global health policy
- The Lancet artikel Dementia prevention, intervention, and care: 2020 report of the Lancet Commission
Steeds meer mensen met Alzheimer
In 2020 waren er in Nederland ca. 249.000 mensen dementie en rond 2050 zullen dat er ongeveer 447.000 zijn. Dat heeft een enorme maatschappelijke impact. De kosten voor dementiezorg lagen in 2020 al rond € 10,6 miljard en zullen hard door blijven stijgen. Bovendien dreigt er een zorginfarct: er zal eenvoudigweg onvoldoende zorgpersoneel zijn om al deze mensen goed te verzorgen.
Veel menselijk leed
Alzheimer is van alle ziektes de ziekte waar mensen het meest bang voor zijn. Die angst voor Alzheimer is heel begrijpelijk. Als je het bij een naaste van dichtbij hebt meegemaakt, weet je wat het betekent om het te hebben. Zien hoe je vader langzaam verandert van een zelfstandige persoon in iemand die zijn vrienden/familie niet meer herkent en volledige verzorging nodig heeft, is hartverscheurend.
Er is ongelofelijk veel menselijk leed onder patiënten met Alzheimer en hun familie. Alzheimer is dan ook vaak de reden dat mensen voor euthanasie zijn, ze willen uit het leven kunnen stappen voordat de ziekte te erg wordt.
Geen medicijn
Er word al minstens 50 jaar gezocht naar een medicijn tegen Alzheimer. In al die jaren is er door medische universiteiten en de farmaceutische industrie veel in onderzoek geïnvesteerd. Dit heeft geleid tot veel kennis over de ziekte, het heeft echter nog steeds geen werkend medicijn opgeleverd.
In 2021 heeft de FDA in Amerika wel een medicijn goedgekeurd dat plaques in de hersenen aantoonbaar kan verminderen. Het medicijn heeft echter ernstige bijwerkingen en heeft helaas geen positief effect op het cognitief functioneren van de patiënten. In Europa is daarom besloten om dit medicijn niet toe te laten.
12 risicofactoren voor Alzheimer
Volgens de Lancet zijn er nu 12 risicofactoren waarvan we weten dat ze je risico op Alzheimer verhogen. We weten nu ook dat je die risico factoren kunt neutraliseren doen door middel van een betere leefstijl. De risicofactoren die genoemd worden zijn:
- Laag opleidingsniveau
- Hoge bloeddruk
- Gehoorproblemen
- Roken
- Overgewicht
- Depressiviteit
- Te weinig beweging
- Diabetes
- Weinig sociale contacten
- Te hoog alcoholgebruik
- Hersenletsel
- Luchtverontreiniging
Beperk je risico nog verder
De artikelen in The Lancet hebben geleid tot een boost aan onderzoek op het gebied van Alzheimerpreventie. Daardoor hebben we steeds meer inzicht gekregen in welke leefstijlaspecten belangrijk zijn en waarom ze je risico beperken.
Op basis van al het onderzoek van de afgelopen jaren, hebben we het Alzheimer Preventie Programma ontwikkeld. Dat gaat dus verder dan bovenstaande risicofactoren. Het zorgt voor optimale omstandigheden voor je hersenen: voldoende energie voor je hersenen, een optimale darmflora, een goed immuunsysteem, zo min mogelijk plaques, virussen en andere schadelijke stoffen, ruim voldoende stoffen zoals BDNF die de aangroei van neuronen stimuleren, en nog meer.
Met het Alzheimer Preventie Programma verminder je je risico op Alzheimer dus nog meer dan bij alleen het aanpakken van de 12 risicofactoren.