Kan een Vitamine D tekort oorzaak van dementie zijn? Zou het echt zo eenvoudig zijn?

Recent onderzoek toont aan dat waarschijnlijk 17% van alle gevallen van dementie voorkomen kunnen worden als iedereen voldoende vitamine D krijgt.

Hieronder lees je alles over het onderzoek. Maar de belangrijkste boodschap is natuurlijk: zorg dat je voldoende vitamine D krijgt! Het is een zeer eenvoudige manier om je risico op dementie te verlagen.

Korte samenvatting van het onderzoek:

Lage vitamine D: laag hersenvolume, meer dementie

Onderzoekers van de University of South Australia vonden een verband tussen lage bloedwaarden aan vitamine D en een lager hersenvolume. Lagere vitamine D was ook gekoppeld aan een verhoogd risico op een beroerte en dementie.

17% van alle gevallen van dementie voorkomen door vitamine D

De onderzoekers zochten met behulp van hersenscans naar een verband tussen vitamine D en het risico op dementie en beroerte. Ze analyseerden daarvoor de gegevens van bijna 295.000 deelnemers van de UK Biobank. Ze concludeerden het volgende:

 • Bij lage vitamine D zagen ze lagere hersenvolumes en een verhoogd risico op dementie en beroerte
 • De genetische analyse liet een oorzakelijk verband zien tussen vitamine D tekort en het ontstaan van dementie
 • In de onderzochte groep zou 17% van alle gevallen van dementie voorkomen kunnen worden door iedereen voldoende vitamine D te geven

Je kunt het onderzoek hier zelf lezen

Hoe zorg je voor voldoende vitamine D?

Gebruik de zon! ☀️☀️☀️

Wanneer de zon op je huid schijnt, maakt je vitamine D aan in je huid. De zon moet daarvoor wel krachtig genoeg zijn. In de lente en zomer is de zon een ideale bron van vitamine D.

In de herfst en winter is de zon niet krachtig genoeg om de vitamine D aanmaak in je huid aan te zetten. Daarom heb je in de herfst en winter een vitamine D supplement nodig. Als je niet van de zon houdt, kun je ook in de lente/zomer een vitamine D supplement gebruiken.

Als je de zon gebruikt voor voldoende vitamine D, is het belangrijk dat je geen zonnebrandmiddel gebruikt want dat blokkeert de zon. Pas natuurlijk wel op dat je niet verbrandt! Teveel zon is ook niet goed.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

Afhankelijk van de leeftijd en behoefte is een inname tussen de 10 tot 20 microgram (of 400 – 800 IE) vitamine D3 per dag voldoende. Als je tekort hebt, heb je meer nodig totdat je bloedwaardes weer op een goed niveau zijn.

Check je bloedwaarde

Het is verstandig om af en toe je vitamine D in je bloed te laten checken om er zeker van te zijn dat deze hoog genoeg is. Hieronder staan de advieswaardes per leeftijdscategorie. Ons advies is om aan de hoge kant van de streefwaardes te gaan zitten. Daarmee loop je minder risico op een tekort.

Bij een leeftijd tussen 11 en 64 jaar geldt een streefwaarde van 50-75 nmol/l, met een veilige bovenwaarde van 100 mol/l.

Bij een leeftijd vanaf 65 jaar geldt een streefwaarde van 75-100 nmol/l.

Een tekort komt vaak voor

Een vitamine D tekort komt vaak voor en geeft tal van vage en/of ernstige klachten. Vrouwen na de overgang moeten extra oppassen voor een vitamine D tekort omdat ze al vatbaar zijn voor osteoporose, vitamine D is een belangrijke vitamine voor behoud van sterke botten.

 • Vermoeidheid
 • Zwakke botten
 • Bloedend tandvlees
 • Spierpijn
 • Pijn aan de gewrichten
 • Lusteloosheid
 • Angstaanvallen
 • Vatbaarder voor ziektes
Laagste vitamine D gehalte van januari t/m maart

Bij de meeste mensen is het vitamine D gehalte het hoogst in september, dus aan het eind van de zomer. Daarna neemt het langzaam af als je geen supplement gebruikt. De halfwaardetijd van je vitamine D is ongeveer 50 dagen. Als je dus eind september een bloedwaarde hebt van rond de 100nmol/l, is deze medio november gedaald tot ca. 50 nmol/l, en begin januari is die dan weer gehalveerd tot 25 nmol/l.

Bronnen


Recommended intakes of vitamin D to optimise health, associated circulating 25-hydroxyvitamin D concentrations, and dosing regimens to treat deficiency: workshop report and overview of current literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463009/

https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-grote-belangstelling-voor-vitamine-d

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!