Onderzoekers hebben ontdekt dat een stof die overvloedig in basilicum zit kan helpen tegen Alzheimer. Het gaat om de stof fenchol.

Korteketenvetzuren

De werking van fenchol verloopt via de zogenaamde ‘korteketenvetzuren’. Die worden in onze darmen aangemaakt door onze goede darmbacteriën. Korteketenvetzuren hebben een positieve invloed op onze gezondheid en uit steeds meer onderzoek blijkt dat ze zeer belangrijk zijn voor behoud van gezonde hersenen. Je kunt de aanmaak van deze vetzuren stimulere door te kiezen voor voeding met veel vezels. De vezels zijn voeding voor je darmbacteriën en die maken er vervolgens korteketenvetzuren van.

De korteketenvetzuren gaan via je bloed naar je hersenen en binden zich daar aan de zogenaamde FFAR2-receptoren. De onderzoekers ontdekten dat stimulatie van deze receptoren door korteketenvetzuren hielp tegen de opbouw van plaques in je hersenen. Ook bleek dat door het remmen van deze receptoren er meer plaques ontstonden.

Fenchol remt ook de FFAR2-receptor

Naarmate we ouder worden maken we minder korteketenvetzuren aan. De onderzoekers zijn daarom op zoek gegaan naar stoffen die hetzelfde effect op de FFAR2-receptoren hadden als de korteketenvetzuren. De stof fenchol bleek dit als beste te doen.

Minder plaques en minder ‘zombiecellen’

Ze hebben fenchol vervolgens getest op menselijke neuronen en op wormen en muizen met Alzheimer. Wat bleek? Er werden minder plaques opgebouwd en het aantal ‘zombiecellen’ in de hersenen verminderde . Zombiecellen zijn oude cellen die zich niet meer vernieuwen en langzaam doodgaan. Ondertussen scheiden ze nog wel allerlei ontstekingsstoffen uit die schade veroorzaken aan omliggende cellen.

Regelmatig een portie zelfgemaakte pesto

Het is nog te vroeg om te concluderen dat je elke dag een basilicumplantje moet eten om Alzheimer te voorkomen. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig bij mensen. Regelmatig een portie verse pesto eten is echter wel een goed idee.  Hierin zit niet alleen veel basilicum maar ook veel zeer gezonde olijfolie.

Hier vind je ons recept voor verse pesto. Heerlijk op een plakje mozzarella, over gegrilde groenten of over een beetje (cougette)pasta.

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!