Dat pure chocola (85%) goed voor je humeur en je darmflora is, is wel een heel goed bericht 😋 voor veel van onze lezers.

Goed voor je humeur

Donkere chocolade staat al langer bekend om zijn positieve invloed op ons humeur. Het bewijs hiervoor was echter beperkt. In nieuw onderzoek is gekeken naar wat een dagelijkse inname van 30 gram 85% chocola deed met de stemming en darmflora van de deelnemers.

De deelnemers werden verdeeld in 3 groepen

  • 18 deelnemers kregen 3 weken lang 30 gram 85%-chocola
  • 16 deelnemers kregen 3 weken lang 30 gram 70%-chocola
  • 14 deelnemers kregen geen chocola (controlegroep)

Een dagelijkse portie van 30 gram 85%-chocola had een positief effect op de stemming van de deelnemers

Dagelijkse consumptie van 85% chocola had een positief effect op de stemming van de deelnemers. In de groep die 70%-chocola kreeg was er geen significant effect op de stemming van de deelnemers.

Goed voor je darmflora

Door middel van ontlastingsonderzoek onder de deelnemers is gezocht naar verschillen in de darmflora tussen de 85%-groep en de controlegroep. De diversiteit in darmbacteriën was significant hoger in 85%-groep. 

Deze resultaten wijzen erop dat pure chocolade (85%) prebiotische effecten heeft; het verbetert de diversiteit van de darmflora.

Je darm is belangrijk voor je humeur

Het onderzoek draagt ook bij aan het bewijs dat ons humeur wordt beïnvloed door onze darmflora. Dat klinkt misschien raar maar is heel logisch; een groot deel van onze neurotransmitters wordt gemaakt in onze darmen.

Neurotransmitters bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen. Een voorbeeld is de neurotransmitter serotonine, die is belangrijk voor ons geluksgevoel en wordt voor ca. 95% gemaakt in onze darm.  

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!