Martine Geerts

Martine Geerts

Oprichter Alzheimer Preventie Nederland

Waarom ik Alzheimer Preventie Nederland heb opgericht

In de familie van mijn moeder komt al generaties lang Alzheimer voor. Als kind hoorde ik hier al van. Mijn moeder zei dan altijd: “Tegen de tijd dat ik zo oud ben, is er vast wel een medicijn gevonden”. Dat is nu ca. 40 jaar geleden. Ze heeft al vele jaren Alzheimer en er is nog steeds geen medicijn gevonden. 

Preventie van Alzheimer bleek mogelijk te zijn

De ziekte van mijn moeder was voor mij aanleiding om me te verdiepen in wat ik kon doen om het zelf niet te krijgen, of het in ieder geval zolang mogelijk uit te stellen. Net toen ik daarmee begon, publiceerde The Lancet een belangrijk artikel over de mogelijkheid van preventie van Alzheimer. Het gaf aan dat ca. 30% van alle gevallen van Alzheimer kon worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Een paar jaar later werd dat opgehoogd tot 40%.

Het artikel was een mijlpaal. Bij wetenschappers drong het besef door dat het mogelijk was om Alzheimer te voorkomen. Waar de decennia lange zoektocht naar medicijnen vrijwel niets had opgeleverd, bleek opeens dat we met leefstijl 40% van alle Alzheimer gevallen zouden kunnen voorkomen.

Het triggerde een veelheid aan nieuw onderzoek met veel hoopvolle resultaten en nieuwe inzichten, en het einde is nog lang niet in zicht.

Mijn hersenen functioneren beter

Ik volg het onderzoek op de voet en ben hierin altijd op zoek naar toepassingen in de praktijk. Ik pas alles zelf toe en dat heeft veel goeds gedaan voor mijn gezondheid. Om een paar dingen te noemen: mijn gewichtsproblemen zijn verdwenen, de artrose die in met knieën was geconstateerd is weg, de pijn in mijn heupgewrichten is weg, ik slaap weer goed en mijn humeur is stabiel en op een hoog niveau.

Maar het belangrijkste is dat mijn hersenen beter functioneren. Vooral wanneer ik een tijdje in vetverbranding (een onderdeel van mijn programma) ben, merk ik dat ik meer concentratie heb, sneller werk en ik het langer volhoud.

Apoe4-gen

Ik heb een genetische test gedaan om erachter te komen of ik Alzheimergenen en/of risicogenen had. Als je Alzheimergenen hebt, is het zeker dat je Alzheimer krijgt. Gelukkig heb ik die niet. Ik heb wel enkele risicogenen, waaronder een eenzijdige Apoe4-variant. Daardoor verdubbelt mijn risico op Alzheimer als vrouw naar ca. 35%. Maar ik heb goede hoop dat ik nooit Alzheimer ga krijgen.

Opleiding tot leefstijltherapeut

Toen ik me begon te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek over preventie van Alzheimer, begreep ik er maar weinig van. Aan mijn studie Sociologie had ik niet veel en aan mijn werkervaring als marketeer nog minder. Ik kon op mijn leeftijd moeilijk nog geneeskunde gaan studeren, daarom ben ik op zoek gegaan naar een medische opleiding in het volwassenen onderwijs.

Ik kwam terecht bij een HBO-opleiding orthomoleculaire therapie. Niet om therapeut te worden maar om al het nieuws en onderzoek over preventie van Alzheimer te kunnen begrijpen en op waarde te kunnen schatten. Deze opleiding gaf mij het kader waarbinnen ik kon begrijpen hoe en waarom je met specifieke leefstijlverbeteringen het risico op Alzheimer kunt verlagen. Het gaf me, achteraf gezien, precies de kennis die ik nodig had.

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!