Vetverbranding is goed voor je hersenen

Waarom is vetverbranding goed voor je hersenen?

Regelmatig in een staat van vetverbranding zijn is één van de belangrijkste maatregelen ter preventie van Alzheimer. Waarom? Je hersenen functioneren normaal gesproken op glucose, dat is de belangrijkste brandstof voor je hersenen. Maar naarmate je ouder wordt zijn je hersenen steeds minder goed in staat om voldoende glucose op te nemen. Waarom dit zo is, is niet duidelijk. Maar dat het zo is weten we al heel lang. Met hersenscans kan het glucosegebruik in je hersenen worden gemeten, daaruit bleek dat het glucosegebruik in je hersenen afneemt bij het ouder worden. Glucose blijft wel altijd de belangrijkste brandstof maar het gebruik ervan neemt af. Door het verminderde glucosegebruik ontstaat er een energietekort in je hersenen. 

“Vetten worden door je lever omgezet in ketonen, en die zijn een fantastische brandstof voor hersenen”

Vetten als brandstof

Je hersenen kunnen naast glucose ook vetten als brandstof gebruiken. Daarvoor moet je lichaam echter eerst in vetverbranding zijn, want alleen dan kunnen je hersenen op vetten functioneren. Je hersenen kunnen vetten niet direct gebruiken. Vetten worden door je lever omgezet in ketonen. Die ketonen zijn vervolgens een fantastische brandstof voor je hersenen. 

Met ketonen kun je het tekort aan energie dat is ontstaan door een verminderde glucose opname weer aanvullen. En zelfs meer dan dat! Uit onderzoek is gebleken dat het energieniveau van een gezonde oudere persoon in vetverbranding hoger is dan dat van een gezonde jongere op een normaal dieet. 

In een staat van vetverbranding hebben je hersenen dus altijd meer dan voldoende energie; een basisvoorwaarde voor preventie van Alzheimer!

Langere periodes in vetverbranding is prima, maar niet nodig

Voor preventie van Alzheimer is het niet nodig om lange periodes in vetverbranding te zijn. Je lichaam is echter zeer goed in staat om lange periodes in vetverbranding zijn, bijvoorbeeld een periode van enkele weken of zelfs maanden. De vetvoorraden in ons lichaam kun je zien als een accu waarin overtollige energie wordt opgeslagen. Daar ligt het voor gebruik in moeilijkere tijden. Onze verre voorouders hadden in de winter een stuk minder te eten en konden overleven door in te teren op hun lichaamsvetten. Met vele soorten wilde dieren werkt het nog steeds op deze manier.

Hoelang of hoe vaak het nodig is, is nog onduidelijk

We weten nog niet hoelang of hoe vaak je in vetverbranding moet zijn om je risico op Alzheimer met een bepaald percentage te verlagen, daar is nog geen onderzoek naar gedaan.  Je zou denken dat lange periodes van vetverbranding beter zijn voor je hersenen omdat ze dan altijd meer energie krijgen. We adviseren echter om dat niet te doen omdat veel koolhydraatrijke groentes weliswaar minder goed zijn voor vetververbranding maar juist wel een heel goed zijn voor je darmflora. 

“Naarmate je metabool flexibeler wordt, kom je steeds sneller in vetverbranding”

50%-50% glucose- en vetverbranding, of kies een schema dat goed bij je past

Herken je het gevoel dat je zoveel honger hebt, dat je direct iets moet eten? Dat je als het ware op je benen Daarom adviseren we om te streven naar 50%-50% glucose- en vetverbranding, dus helft van de tijd in glucoseverbranding en de andere helft in vetverbranding. Een week in tweeën delen leent zich daar goed voor. Je kunt het echter indelen op een manier die past bij jouw levensritme, en het hoeft ook niet precies 50/50% te zijn. Naarmate je metabool flexibeler wordt, kom je steeds sneller in vetverbranding en kun je flexibeler omgaan met je vetverbrandingsperiodes. 

Starten op zondagavond

We hebben goede ervaringen met starten op zondagavond na de avondmaaltijd. Het weekend is dan afgelopen en op maandag begint voor veel mensen de werkweek weer. De zondagavond is daarom een goed moment om te beginnen met de koolhydraatarme dagen. 

Je eet dan de zondagavond na de avondmaaltijd niets meer en start op maandag met een koolhydraat-arm dieet. Wanneer je eenmaal metabool flexibel bent, ben je op maandagavond waarschijnlijk al in vetverbranding. Vanaf donderdagmiddag kun je dan weer meer koolhydraten gaan eten, tot de volgende zondagavond. In het weekend kun je dan normaal eten. 

“Wanneer je metabool flexibel bent, kun je meer koolhydraten aan”

Loslaten tijdens glucose-dagen

Het is handig als je je glucose-dagen plant op dagen met veel sociale momenten. Op glucosedagen heb je veel meer vrijheid in wat je kunt eten. Wanneer je dan iets fouts eet of drinkt, hoef je je geen zorgen te maken dat je meteen uit vetverbranding gaat, want daar zit je dan toch niet in. Zolang je maar niet heel veel suiker en witte koolhydraten gaat eten, kun je niet zoveel fout doen. En ook hier geldt dat naarmate je metabool flexibeler wordt, je meer glucose kunt verdragen en sneller weer in vetverbranding bent. 

Het gaat steeds gemakkelijker

Hoe vaker je in vetverbranding bent geweest, hoe gemakkelijker het wordt. Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds sneller over op vetten. Je wordt metabool flexibel. Een metabool flexibele persoon is binnen 24 uur weer in vetverbranding.

Je kunt steeds meer koolhydraten aan

Een metabool flexibele persoon kan meer koolhydraat eten zonder meteen weer in glucoseverbranding te schieten. Naarmate je flexibeler wordt, wordt je leefstijl dus ook nog veel gemakkelijker vol te houden. 


Video

In onderstaande video vertelt Dr. Bret Scher van Dietdoctor.com over een onderzoek dat is gedaan onder mensen met beginnende geheugenproblemen. Zij kregen een paar keer per dag een drankje met MCT-olie. MCT olie is een speciale olie die door de lever snel wordt omgezet in ketonen. Er werd onderzocht of dit drankje effect had op het geheugen van de deelnemers. Wat bleek, het geheugen van de deelnemers verbeterde. Dit onderzoek laat zien dat ketonen goed zijn voor je hersenen.