Ketogriep: wat is het, wat kun je er aan doen?

De overgang naar een koolhydraatarm voedingspatroon is voor veel mensen een behoorlijke verandering van hun dieet. Je lichaam, dat gewend is om te functioneren op glucose, krijgt ineens minder aanvoer van glucose. Het moet dan overgaan op vetverbranding. Bij de meeste mensen gaat dit vrij soepel maar sommige mensen hebben er veel last van, zij hebben dan wat we noemen de ‘keto-griep’.

Het woord ‘keto’ refereert aan het ketogeen dieet, een dieet dat vooral uit vetten bestaat en waarbij je nauwelijks koolhydraten eet. Dit dieet wordt vaak gebruikt door mensen die veel willen afvallen. Het wordt ook voorgeschreven aan mensen met epilepsie want het kan helpen bij het verminderen van epileptische aanvallen. 

Het wordt ‘keto-griep’ genoemd omdat het dieet in de begindagen griepachtige verschijnselen kan veroorzaken. 

Groot verschil tussen koolhydraatarm en ketogeen

In het kader van preventie van Alzheimer adviseren wij om regelmatig in vetverbranding te zijn, bijvoorbeeld enkele dagen per week. We adviseren ook om dit te doen via een koolhydraatarm voedingspatroon, en niet via een ketogeen dieet. Het aantal koolhydraten bij een ketogeen dieet is zeer laag, vaak maximaal 20 gram per dag. Bij een koolhydraatarm voedingspatroon ligt dit ongeveer tussen 50 en 80 gram per dag. De kans op keto-griep is bij een hogere aantal koolhydraten veel kleiner. 

Toch kan je lichaam moeite hebben met de overgang naar vetverbranding en kun je (lichte) symptomen van de keto-griep doormaken. 

“Na een aantal uren voelde ik ineens mijn energie terugkomen”

Symptomen van de keto-griep

  • Geen energie, je flauw voelen
  • Slechte adem
  • Spierkrampen
  • Hoofdpijn
  • Rillingen
  • Duizelig
  • Constipatie
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Prikkelbaarheid, chagrijn

Wat je eraan kunt doen

Meer drinken

Koolhydraten houden vocht vast in je lichaam. Als je minder koolhydraten eet verlies je hierdoor een hoop vocht. Je kunt dit ook merken doordat je vaker gaat plassen. Pas ervoor op dat je niet te veel vocht verliest door ervoor te zorgen dat je genoeg drinkt. 

Eet meer mineralen

Samen met het vocht verlies je ook mineralen zoals natrium, kalium, magnesium en calcium. Waarschijnlijk eet je ook gezonder en eet je geen zwaar bewerkte producten meer waar vaak veel zout in zit (chips, koekjes). Je verliest dus mineralen en je krijgt er minder binnen. 

De oplossing is eenvoudig. Blijf gezond en gevarieerd eten en neem regelmatig een glas bouillon (van een bouillonblokje bijvoorbeeld) en/of een mineraalsupplement. Je kunt ook meer zout in je eten doen. 

Spierkramp, hoofdpijn en flauwheid zijn symptomen van mineraaltekorten. 

Neem rust

Accepteer dat je lichaam even sputtert met de overgang naar vetverbranding. Doe het rustig aan, neem vrij, ga liggen of ga slapen. Veel mensen voelen zich een paar uur moe of flauw en voelen hun energie daarna terugkomen (dat is een teken dat je over bent gegaan op vetverbranding). 

Eet iets meer koolhydraten

Laat je lichaam langzamer wennen aan minder koolhydraten door het aantal koolhydraten langzamer af te bouwen. 

Video

In onderstaande video legt dokter Eric Berg uit wat er gebeurt bij de ketogriep

Ze proberen je via de app ook lid te laten worden van hun programma. Dat kun je negeren.