Eet voldoende eiwitten!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; eet voldoende eiwitten! Wij komen te vaak mensen tegen die bewust en gezond eten maar bij wie blijkt dat ze te weinig eiwitten binnenkrijgen.

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Vrijwel alles in ons lichaam is gemaakt van eiwitten: huid, botten, organen, spieren, hormonen, en nog veel meer. Je lichaam kan zelf geen eiwitten maken, je moet ze daarom eten. Als je niet genoeg eiwitten eet, zijn er eenvoudigweg niet genoeg bouwstenen om je lichaam goed te onderhouden. Aangezien vrijwel alles in je lichaam zich continue vernieuwt en herstelt, heb je veel eiwitten nodig.

“Vrijwel alles in ons lichaam is gemaakt van eiwitten”

50/70 gram eiwitten per dag, liever nog iets meer

Een gemiddelde man heeft ca. 70 gram eiwitten per dag nodig. Een gemiddelde vrouw heeft ca. 50 gram nodig. Als je groter dan gemiddeld bent, heb je iets meer eiwitten nodig. As je kleiner dan gemiddeld bent, heb je iets minder nodig.  Als je veel sport heb je meer eiwitten nodig voor je spieropbouw. 

“Ouderen die meer eiwitten eten blijven langer fysiek gezond”

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat ouderen die meer eiwitten eten langer fysiek gezond blijven. Onze spiermassa neemt af bij het ouder worden. Het lijkt erop dat een hogere inname van eiwitten dit proces remt. Wij adviseren onze lezers daarom om iets meer dan het aanbevolen minimum van 50 of 70 gram te eten. Vrouwen kunnen naar ca. 65 gram streven en mannen naar 90 gram.

Niet teveel eiwitten

Als je heel veel eiwitten neemt, meer dan je lichaam nodig heeft, dan worden de overtollige eiwitten omgezet in glucose. Je lichaam kan onder bepaalde omstandigheden eiwitten omzetten in glucose. Als je teveel eiwitten eet gebeurt dat. Of wanneer je lichaam heel veel glucose nodig heeft, bijvoorbeeld bij intensief sporten, en de voorraad glucose in je bloed al behoorlijk is gedaald. De eiwitten worden dan omgezet in glucose met als gevolg dat je bloedsuikerspiegel stijgt.

“Als je teveel eiwitten eet worden deze omgezet in glucose en stijgt je bloedsuikerspiegel”

Door de stijgende bloedsuikerspiegel kun je uit vetverbranding raken. Teveel eiwitten kunnen er op deze manier voor zorgen dat je niet in vetverbranding komt of eruit gaat terwijl je dat nog niet wilt.

Als je wel koolhydraatarm eet en je merkt via de Keyto dat je maar niet in vetverbranding komt, check dan of je niet teveel eiwitten eet.

Eetmeter van het voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft een mooie app ontwikkeld waarmee je precies kunt bijhouden wat je eet, de Eetmeter. Het is een handig instrument om een tijdje bij te houden hoeveel eiwitten je eet.

Vrouwen 45+, vegetariërs opgelet!

In de praktijk komen we veel 45+ vrouwen tegen die (veel) te weinig eiwitten eten. Vaak hebben ze jaren daarvoor besloten om vegetarisch of veganistisch te gaan eten. Hoewel dit heel gezond kan zijn, blijkt in de praktijk vaak dat ze (veel) te weinig eiwitten binnenkrijgen. Vooral als je alle dierlijke producten vermijdt, is het een uitdaging om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als je vegetarisch of veganistisch eet adviseren we je daarom om een tijd lang precies bij te houden hoeveel eiwitten je eet. 

Hoe kom je aan voldoende eiwitten?

Eiwitten zitten in heel veel voedingsmiddelen. De gemakkelijkst opneembare en complete eiwitten vind je in dierlijke producten: vlees, vis, eieren en zuivel. Eiwitten zitten ook in vrijwel alle plantaardige producten. Het aantal eiwitten in plantaardige producten verschilt aanzienlijk van elkaar. 

Op de verpakking van een product staat altijd aangeven hoeveel eiwitten erin zitten. 

In onderstaande tabel vind je een overzicht van productgroepen met daarbij de hoeveelheid eiwitten. 

Aantal eiwitten per 100 gram
Vlees
Kipfilet, bereid30
Kippenbout21
Varkensgehakt, niet bereid19
Ribkarbonade, niet bereid23
Rundergehakt, niet bereid19
Runderlap, niet bereid23
Lamskotelet19
Vis
Haring18
Makreel, gerookt21
Zalm, gerookt25
Kabeljauwfilet, bereid22
Zuivel
Melk, volle3,7
Yoghurt, volle3,8
Yoghurt, Grieks of Turks4,8
Kwark, volle7,8
Kaas
Kaas, 48+24,5
Parmezaanse kaas28,5
Hüttenkäse12,3
Aantal eiwitten per 100 gram
Peulvruchten
Linzen, bereid10
Kikkererwten, bereid7,5
Bruine bonen, bereid7,6
Zwarte bonen, bereid9
Sperziebonen, bereid2,5
Noten en Zaden
Amandelen19,5
Walnoten14,4
Cashewnoten15,5
Pistachenoten17,5
Zonnebloempitten27
Pijnboompitten27
Lijnzaad20
Hennepzaad33,2
Chiazaad, droog19
Quinoa, droog15,2
Granen
Bruinbrood7
Meergranenbrood9,5
Volkorenbrood8,4
Rijst
Witte rijst, bereid2,5
Zilvervliesrijst, bereid3,2