Fascinerend onderzoek naar het effect van licht en geluid op gezondheid van je hersenen. Hieruit blijkt: 40Hz gamma golven goed voor je brein!

Onderaan dit bericht vind je de Tedtalk van de Professor en neurowetenschapper Li-Huei Tsai. Ze vertelt over haar hoopgevende onderzoek naar gamma golven en Alzheimer.

Hieronder een korte samenvatting.

Je hersenen produceren 40Hz gamma golven

In je hersenen vindt er een veelheid aan processen plaats. Al die processen werken beter als ze goed op elkaar zijn afgestemd. Hoe regelen je hersenen die afstemming? Dat doen ze met behulp van 40Hz gamma golven. Gezonde hersenen produceren kwalitatief goede 40Hz gamma golven. Die gamma golven synchroniseren de vele processen die zich in je hersenen afspelen.

Alzheimerpatiënten hebben zwakkere gamma golven

40Hz gamma golven in hersenen

Die gamma golven kunnen we meten. In de afbeelding zie je hoe deze golven er uitzien.

Bij Alzheimerpatiënten blijken de gamma golven zwakker te zijn dan bij gezonde mensen.

Gamma golf stimulatie helpt

De onderzoekers wilden weten of ze de hersenen konden helpen door ze bloot te stellen aan externe gamma golven. Ze hebben dat bij muizen uitgeprobeerd.

De muizen werden in een soort muizendisco gezet met geluid dat 40Hz gamma golven produceerde en met licht dat flikkerde op dezelfde frequentie. Het werkte! De behandelde muizen bouwden minder snel plaques op en waren cognitief beter dan de niet behandelde muizen.

Ze zijn nog aan het onderzoeken waarom gamma golf stimulatie werkt. Wat ze al hebben ontdekt is dat door de gamma golven de gliacellen van vorm veranderden en de bloedvaten wijder werden. Gliacellen zijn de immuuncellen in je hersenen. Dat de bloedvaten wijder werden is een goed teken, er kan dan meer bloed naar de hersenen toevloeien en afvalstoffen kunnen gemakkelijker worden afgevoerd.

Ook bij mensen

De onderzoekers zijn het nu ook het effect van de gamma golven aan het testen bij mensen. Daarvoor hebben ze een speciaal apparaat ontwikkeld dat door de deelnemers thuis kan worden gebruikt. Het apparaat zendt zowel licht als geluid uit in 40hz gamma golven.

De deelnemers maken dagelijks 1 uur gebruik van het apparaat. Er zit een scherm in het apparaat waarmee ze naar een film kunnen kijken tijdens het gebruik.

De resultaten zijn positief: de gamma golven in de hersenen van de deelnemers worden sterker door het gebruik van het apparaat. Er worden meer connecties tussen hersencellen waargenomen en het hersenvolume blijft beter behouden.

40Hz gamma golven goed voor je brein

Mensvriendelijke behandeling

Li geeft aan dat er nog aanvullend onderzoek nodig is maar dat de huidige resultaten zeer hoopgevend zijn. Bovendien is de behandeling heel vriendelijk. Het is niet invasief en er hoeven geen medicijnen te worden ingenomen. De deelnemers gebruikten het apparaat goed en ondervonden nauwelijks bijwerkingen.

Preventieve werking

Li is nu aan het onderzoeken of gamma golven preventief kunnen worden ingezet. Ze geeft aan dat de gamma golven al heel vroeg in het ziekteproces verzwakken, vroege behandeling kan wellicht voorkomen dat de hersenen teveel beschadigd raken.

Ze hoopt dat in de toekomst mensen op een zeer eenvoudige manier regelmatig kunnen worden blootgesteld aan 40hz gamma golven, bijvoorbeeld wanneer ze een film kijken en/of muziek luisteren.

Zelf uitproberen

Ik heb gezocht naar geluidsopnames met 40 Hz gamma golven. Ze zijn te vinden op bijvoorbeeld Youtube. Ik heb een tijdje geluisterd naar deze opnames. Het is helaas geen inspirerend geluid, het is een soort monotone zoemtoon. Niet iets waar je even een uur naar gaat luisten.

Mocht je zelf wel een inspirerende opname vinden, laat het dan even weten!

Meer informatie over dit onderwerp

A pulse of hope in the fight against Alzheimer’s (2020)

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!