Heb jij vandaag de 10.000 stappen gehaald? Nee? Wacht dan niet langer en trek je wandelschoenen aan, want uit recent onderzoek (sept 2022) blijkt dat mensen die 9.800 stappen per dag lopen hun risico op dementie halveren.

En door je tempo een beetje op te voeren verlaag je je risico nog verder: 30 minuten wandelen op een snelheid van 112 stappen per minuut vermindert je risico op Alzheimer maar liefst 62%.

30 minuten wandelen met 112 stappen per minuut,
vermindert je risico op Alzheimer 62%

De 3 belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

  • Hoe meer stappen per dag, hoe lager je risico op het ontwikkelen van dementie
  • Door 9.800 stappen per dag te lopen halveer je het risico op dementie
  • Elke dag 30 minuten stappen op een tempo van 112 stappen per minuut vermindert het risico met 62 procent

Ook beweging op matige intensiteit heeft groot effect

Het mooie van dit onderzoek is dat er gekeken is naar het effect van (stevig) wandelen, dus beweging op matige intensiteit dat door iedereen is vol te houden.

Veel mensen denken bij beweging dat ze zich intensief moeten inspannen omdat het anders geen effect zou hebben. Dus beweging waarbij de hartslag flink stijgt, bijvoorbeeld hardlopen. De drempel voor dit soort beweging is vrij hoog. Je moet immers conditie opbouwen om het te kunnen doen, je raakt sneller buiten adem en je gaat behoorlijk zweten. 

Uit dit onderzoek blijkt dus dat beweging op een lage intensiteit ook een heel groot effect heeft. Wandelen is zo’n activiteit. Het is laagdrempelig en door vrijwel iedereen te doen. Je raakt niet buiten adem, niet of nauwelijks bezweet, je kunt het samen doen en het werkt ook nog stress verlagend. 

Over het onderzoek

Het onderzoek is gedaan onder 78.430 deelnemers aan de UK Biobank. Ze waren tussen 40 en 79 jaar oud, met een gemiddelde leeftijd van 61. De vrijwilligers droegen 7 dagen lang een hartslagmeter en stappenteller. 

7 jaar later is opnieuw gekeken naar de medische dossiers van alle deelnemers. Toen bleek dat 866 mensen dementie hadden ontwikkeld. Deelnemers die 30 minuten per dag stevig gewandeld hadden (112 stappen per minuut), bleken het laagste risico op dementie te hebben: 62% lager dan de mensen die op een heel laag tempo wandelden (30 stappen per minuut).

Ook bleek dat elke wandelsnelheid het risico verminderde, langzaam wandelen is dus altijd nog beter dan niet wandelen. 

De onderzoekers zijn van plan om over een paar jaar nogmaals de dossiers van de deelnemers te bekijken, die zijn dan weer een paar jaar ouder waardoor de resultaten veelzeggender worden. Er namen immers ook best veel nog vrij jonge mensen deel aan het onderzoek, zij hebben na 7 jaar meestal nog niet de leeftijd waarop veel mensen dementie ontwikkelen. 

Beweging is super belangrijk voor preventie van Alzheimer

Ook dit onderzoek laat weer zien aan hoe belangrijk beweging is voor preventie van Alzheimer. Ben je bang voor Alzheimer? Wacht dan niet langer en zorg voor een dagelijkse portie beweging. Je hele gezondheid profiteert ervan! 

Bronnen


https://www.alzforum.org/news/research-news/can-10000-steps-day-keep-dementia-bay

Association of Daily Step Count and Intensity With Incident Dementia in 78 430 Adults Living in the UK. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36066874/

Association of Daily Step Count and Intensity With Incident Dementia in 78 430 Adults Living in the UK. https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2795819

Meld je aan voor de Alzheimer Preventie nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van:

• Tips en trucs om je risico op Alzheimer te verlagen

• De nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van preventie van Alzheimer

• Het Alzheimer Preventie Programma

Je hebt je aangemeld!